‘Muuta’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Kokemuksia luomusikatuotannosta Euroopasta

Euroopan eri maissa on tuhansia luomusikatiloja, jotka ovat tuottaneet luomusianlihaa kuluttajille yli 30 vuoden ajan. Mm. n√§ist√§ eurooppalaisista kokemuksista kertoo luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal¬† LuomuTIETOverkolle laatimassaan PP-esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Herneen luomuviljely

Herneen viljely tarjoaa etuja sek√§ omavaraistamalla lannoitusta ett√§ tuottamalla valkuaispitoista rehua karjalle. Luomuneuvoja Tero Tolvanen esittelee herneen viljelytekniikkaa luomuviljelyn n√§k√∂kulmasta LuomuTIETOverkolle laatimassaan dia-esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Rukiin ja vehnän viljely

Leip√§viljojen -rukiin ja vehn√§n – viljely luomutuotannossa poikkeavat jossain m√§√§rin tavanomaisesta. Rukiin ja vehn√§n viljelytekniikkaa luomutuotannossa valottaa luomuneuvoja Tero Tolvasen laatima dia-esitys. Lue lis√§√§ »

Ammattikeittiöt luomutuotteiden ostajina

Marja-Riitta Kottila puhui marraskuussa 2011 Luomua ja l√§hiruokaa ammattikeitti√∂ille -tapahtumassa Mikkeliss√§. LuomuTIETOverkko julkaisee esityksen nyt kaikille kiinnostuneille. Lue lis√§√§ »

Laiduntaminen luomutuotannossa

Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä.
Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta.
Nurmitutkija Eeva Kuusela Joensuun yliopistosta laati LuomuTIETOverkolle diaesityksen laiduntamisesta luonnonmukaisessa tuotannossa.

 

Lue lis√§√§ »

Luomusadot tilastoitu vuodelta 2011

Luomuviljaa tuotettiin vuonna 2011 yhteens√§ 82 miljoonaa kiloa. M√§√§r√§ on 2 % Suomen koko viljantuotannosta ja yli 2 miljoonaa kiloa enemm√§n kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Luomurukiin sato oli 8 miljoonaa kiloa eli 9 prosenttia rukiintuotannosta. Tiedot ilmenev√§t Matilda maataloustilastoista Luomusatotilasto 2011 -tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Paimenkoiran käyttö karjatilalla

Paimenkoira on verraton apulainen karjatiloilla.  Miten siirtää eläimet laitumelle ja lohkolta toiselle? Miten siirtää eläimiä navetassa lypsylle ja lypsyltä pois sekä osastosta toiseen? Paimenkoira korvaa enemmän kuin yhden ihmisen kotieläinten hoidossa.  Luomumaidontuottaja Heikki Teittinen on paneutunut paimenkoirien käyttöön ja koulutukseen. Seuraavassa hän kertoo paimenkoirien käytöstä nautojen ja lampaiden hoidon apuna sekä paimenkoirien kouluttamisesta.

 

.

Lue lis√§√§ »

Lihaketju nousuun

Lihaketju nousuun –¬†etel√§savolaisen lihaketjun kehitt√§misseminaari¬† kokosi runsaasti kiinnostuneita tuottajia kuuntelemaan ja keskustelemaan lihantuotannon kehitt√§misest√§. LuomuTIETOverkko julkaisee t√§ss√§ muutaman puheenvuoron seminaarista.

Lue lis√§√§ »

Laiduntaminen luonnonmukaisessa tuotannossa

Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä. Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta. Laidunrehun tuotantokustannus/rehuyksikkö on säilörehua alhaisempi, sulavampi laidunrehu lypsättää hyvin. Laiduntaminen on myös monimuotoisuutta lisäävä tekijä, joka mahdollistaa elinympäristöjä monille lajeille.

Eeva Kuusela on laatinut Tietokortin laiduntamisesta luomutuotannossa.

Lue lis√§√§ »