‘aluskasvit’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Alus- ja kerääjäkasvit parantavat maata

Alus- ja ker√§√§j√§kasveilla tuodaan peltoon typpe√§, sidotaan sit√§¬†ja parannetaan maan rakennetta. Luomup√§iv√§ss√§¬†Hannu K√§nk√§nen MTT:lt√§ kertoi n√§ist√§ mahdollisuuksista ja niiden k√§yt√∂st√§ Suomessa. Esitys on nyt katseltavissa ja kuunneltavissa verkkoluentona. Lue lis√§√§ »

Alus- ja kerääjäkasvien mahdollisuudet hyödyksi

Aluskasvi kasvaa yhdess√§ tuotantokasvin kanssa mutta jatkaa kasvuaan t√§m√§n korjuun j√§lkeen. Ihanteellinen aluskasvi kasvaa aluksi hitaasti, h√§iriten mahdollisimman v√§h√§n p√§√§kasvin kasvua. P√§√§kasvin korjuun j√§lkeen aluskasvin tulisi hy√∂dynt√§√§ valo, vesi ja vapaat ravinteet tehokkaasti eli kasvaa voimakkaasti. Ker√§√§j√§kasvin teht√§v√§ on ker√§t√§ maasta ravinteita, etenkin mineraalityppe√§, ja est√§√§ siten huuhtoutumista. Lue lis√§√§ »