‘antibiootit’ arkisto

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksiä Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys eläimistä ja elintarvikkeista eristetyissä bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa eläimistä eristetyillä bakteereilla tavataan antibioottiresistenssiä selvästi harvemmin kuin Euroopassa keskimäärin. Tiedot käyvät ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lisää »

Vastustuskykyisiä bakteereja Etelämantereella

Lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit eivät ole enää vain ihmisten ongelma, vaan ympäristöongelma. Ruotsalaistutkijat löysivät kolibakteerin antibioottiresistenttiä muotoa merivedestä Chilen antarktisten tutkimusasemien läheisyydestä.

Etelämantereelta löydetty kolibakteeri tuottaa ESBL-entsyymiä, joka tekee sen vastustuskykyiseksi suurimmalle osalle tunnettuja antibiootteja. Lue lisää »

Superbakteerit levinneet luonnonvaraisiin eläimiin

Pelättyjä ja lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on löydetty ensimmäisen kerran villieläimistä Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan on lähes mahdotonta selvittää, miten villieläimet ovat bakteerin saaneet. Lue lisää »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehittäneet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, että lääkkeet menettävät tehonsa. Sairausajat pitenevät. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR). Lue lisää »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sisällä tavanomaista enempää mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sisältävät sitä vastoin merkittävästi vähemmän antibiooteille resistenttejä mikrobeja. Tämä on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selkeä etu kuluttajille. Tähän tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotieläinhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lisää »

Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin. Lue lisää »

Antibioottiresistenssin lisääntyminen maaperässä

Maaperän mikrobien antibioottiresistenssi lisääntyy jatkuvasti huolimatta antibioottien käytön tiukemmasta valvonnasta ja jätehuoltomenetelmien kehittymisestä.  Näihin tuloksiin on päätynyt Newcastlen yliopiston tutkimusryhmä. Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistu raportti perustuu tutkimustuloksiin, jotka on saatu vuosien 1940 ja 2008 välillä Alankomaissa viideltä eri sijaintipaikalta kerätyistä maaperänäytteistä. Lue lisää »

Lannan antibiootit nousevat kasveihin

Viljelykasvit ottavat juurillaan  lietelannassa maahan levitettyjä antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimmäistä kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteistyössä Etelä-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa. Lue lisää »