‘apilanurmi’ arkisto
Kokemuksia Väljän tilalta
Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti. |  ![]() |
Lue lisää » |
Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen
Palkokasvit ovat keskeisiä pyrittäessä omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat myös tärkeitä valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitkä palkokasvit soveltuvat meillä viljeltäviksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyssä on syytä käyttää? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nykäsen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lisää »
Palkokasvit ilmastonmuutoksen hillitsijöinä sekä biopolttoaineiden raaka-aineena
Palkokasvien kyky sitoa typpeä vähentää fossiilisista energialähteistä peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä ja tuottaa pienempiä ilokaasu- eli dityppioksidipäästöjä verrattuna teollisesti valmistetulla typellä lannoitettuihin viljely- ja laidunjärjestelmiin. Palkokasvit myös nopeuttavat hiilen varastoitumista maaperään. Useiden erilaisten ekosysteemipalvelujen tarjoamisen lisäksi palkokasvit voivat toimia arvokkaina raaka-aineina biojalostamoille korvaten raakaöljyyn perustuvia materiaaleja. Lue lisää »
50 prosenttia luomuun vuoteen 2030 mennessä?
Maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi nostaa Suomen luomuviljelyalan puoleen koko viljelyalasta vuoteen 2030 mennessä. MTT:n tuoreen Luomu 50 -raportin mukaan tämä edellyttäisi luomuviljelyn lisääntymistä kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Tehokas luomutuotanto ja ravinnetalous vaatisivat myös kasvin- ja kotieläintuotannon kiinteämpää vuorovaikutusta.
Luomuviljely on saavuttanut Suomessa jo varsin vankan jalansijan ja tuotantopinta-ala on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviljelyalasta. Luomutuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vain prosentin luokkaa, mikä viittaa siihen, että tuotantoketju ei toimi ongelmitta. Lue lisää »
Laiduntaminen luonnonmukaisessa tuotannossa
Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä. Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta. Laidunrehun tuotantokustannus/rehuyksikkö on säilörehua alhaisempi, sulavampi laidunrehu lypsättää hyvin. Laiduntaminen on myös monimuotoisuutta lisäävä tekijä, joka mahdollistaa elinympäristöjä monille lajeille.
Eeva Kuusela on laatinut Tietokortin laiduntamisesta luomutuotannossa.
Apilan ja nurmipalkokasvien taudit

Kokemuksia sinimailasen viljelystä
Sinimailasen viljely kiinnostaa varsinkin maidontuottajia. Kasvi on kuitenkin haasteellinen viljeltävä. Maidontuottaja Marko Mäki-Arvelan kokemuksia sinimailasen viljelystä on oheisessa PP-esityksessä, joka sisältää runsaasti havainnollisia valokuvia sinimailaskasvustoista. Lue lisää »
Märehtijän ruokinta luomussa
Märehtijöiden ruokintaan kuuluu luomutuotannossa luonteenomaisesti palkokasvien käyttö. Märehtijät ovat varsin joustavia valkuaisrehustuksen osalta. Kasvilajin vaikutus rehujen kivennäiskoostumukseen on huomioitava ruokinnassa.
Professori Marketta Rinne kertoi LuomuTIETOverkolle märehtijöiden ruokinnasta luomussa. Materiaali julkaistaan verkkoluentoina neljässä osassa. Lue lisää »
Karkearehulla terveellisempää maitoa?
Lehmien ruokinta vaikuttaa maidon rasvakoostumukseen. Jotta kotieläintuotteisiin saataisiin ihmisen terveyden kannalta edullisempi koostumus, kannattaa maidon rasvahappokoostumukseen pyrkiä vaikuttamaan. Lue lisää »
Omavarainen valkuaisruokinta kiinnostaa viljelijöitä
Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia. Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan – kurssit vetivät salit täyteen Uudessakaupungissa 16-17.2.2011 ja Kuopiossa 21-22.2.2011. Noin 200 maidon- ja naudanlihan tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä. Kurssit järjesti omavaraisen valkuaisruokinnan teemaryhmä, MTT, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hanke sekä Older Grupp Virosta. Lue lisää »