‘energia’ arkisto

Viljan kuivaus hakkeella

Viljan kuivaus vaatii runsaasti energiaa. Vilja kuivataan yleensä öljyllä. Viljan kuivaus onnistuu myös hakkeella lämpiävässä kuivurissa yhtä vähällä työllä puintiaikaan kuin öljylläkin. Mikko Siitari Mikkelistä laati PP-esityksen siitä, kuinka viljankuivuri muutettiin  heidän tilallaan hakkeella toimivaksi. Tällöin öljyn käytöstä viljan kuivaukseen luovuttiin kokonaan.

 

 

Lue lis√§√§ »

Luomuviljely päihittää tavanomaisen 30-vuotisessa tutkimuksessa

Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, tuoteturvallisuus ja ympäristönhoito sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa.

 

 

.

Lue lis√§√§ »

√Ėljyaikakauden huippu maailman √∂ljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

√Ėljyn tuotantoennuste Uppsala ja IEAUppsalan yliopiston tutkijaryhm√§ kritisoi Kansainv√§lisen Energiaj√§rjest√∂ IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden √∂ljyntuotantom√§√§rien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijaj√§rjest√∂, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekev√§t omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhm√§ ennustaa √∂ljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 menness√§ 75 miljoonaan tynnyriin p√§iv√§ss√§, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely säästää energiaa

Viljelyn suurin energiasyöppö ovat keinolannoitteet. Tästä syystä luomuviljely pärjää energiansäästössä hyvin. Erään tutkimuksen mukaan luomu käyttää lähes puolet tavanomaista vähemmän energiaa Suomessa tuotettua ruiskiloa kohti (Sinkkonen 2001). Energiaa voidaan säästä muualtakin kuin lannoitteista ja myös energiantuotannossa on monia mahdollisuuksia.
Tutkija ja luomuviljelij√§ Timo L√∂tj√∂nen MTT:lt√§ j√§sensi LuomuTIETOverkolle luomutilojen energiank√§ytt√∂√§ ja ‚Äďtuotantoa. H√§n tarkasteli sek√§ nykyist√§ tilannetta ett√§ tuotannon kehitt√§misen mahdollisuuksia.
Lue lis√§√§ »

Energiakustannusten säästö viljankuivauksessa

Poltto√∂ljyn litrahinta on parin viime vuoden aikana vaihdellut 45 ja 85 sentin v√§lill√§ (alv. 0 %). Polttoaine muodostaa merkitt√§v√§n osan viljankuivauksen muuttuvista kustannuksista. Puintikosteudeltaan 21 % viljassa 10 sentin muutos √∂ljyn hinnassa muuttaa kuivauskustannusta n. 1,3 ‚ā¨/t. Vaikka √∂ljyn hinta on laman my√∂t√§ asettunut siedett√§v√§lle tasolle, todenn√§k√∂inen kehityssuunta √∂ljyn ja muunkin energian hinnalle on nouseva. Viljankuivauksessa energian s√§√§st√∂keinoja on lukuisia, joita yhdistelem√§ll√§ voidaan kuivauslaskussa s√§√§st√§√§ merkitt√§v√§sti. My√∂s kotimaisten polttoaineiden k√§ytt√∂ on entist√§ kannattavampaa. Lue lis√§√§ »

Ruokohelpin ja oljen lämmityskäyttö mahdollista myös omalla tilalla

Ruokohelpi on eniten viljelty bioenergiakasvi maassamme, sen viljelyala on hiukan alle 20 000 ha. Tavallisesti sit√§ viljell√§√§n suurten voimalaitosten polttoaineeksi, joissa helpi poltetaan muiden polttoaineiden seassa, jolloin saadaan kaukol√§mp√∂√§ ja s√§hk√∂√§. Koko tuotantoketjun energiahy√∂tysuhde on varsin hyv√§: vain alle 10 % poltossa vapautuvasta energiasta kuluu kasvuston perustamiseen, lannoituksiin, korjuuseen, kuljetuksiin ja k√§sittelyyn voimalaitoksella. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely säästää energiaa ja parantaa energiatehokkuutta

Kaksitoistavuotisen kanadalaistutkimuksen mukaan luomuviljely on paras tapa v√§hent√§√§ uusiutumattoman energian kulutusta kasvinviljelyss√§. Luomuviljelyss√§ energiaa kului keskim√§√§rin 50 % tavanomaista viljely√§ v√§hemm√§n. Luomuviljelyss√§ my√∂s energiank√§yt√∂n tehokkuus oli tutkituista tuotantotavoista paras (k√§ytetty√§ energiayksikk√∂√§ kohti tuotettu energia). Tavanomainen viljely oli luomuviljely√§ tehokkaampaa vain viljelypinta-alaa kohti tuotetun energian m√§√§r√§ss√§. Lue lis√§√§ »