‘gmo’ arkisto

IFOAM:in kannanotto geenitekniikkaan ja geenimuunneltuihin organismeihin

Geenitekniikan käyttöönotto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Maailmanlaajuinen luomualan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture)  on julkaissut kannanoton koskien geenitekniikkaa ja geenimuunneltujen organismien käyttöä elintarvikesektorilla. Kannanoton tarkoituksena on luoda IFOAM:ille ja sen sisäisille elimille yhtenäinen kanta geenitekniikkaan ja ohjata IFOAM:in jäseniä heidän omien kannanottojensa kehittämisessä. Kannanottoon voidaan tutustua suomenkielellä. Lue lisää »

Katsomme kokonaisuutta – Itävallan luomuviljelijoiden kampanja

Katsomme kokonaisuuttaItävallan luomuviljelijöiden kattojärjestö Bio-Austria vetää tiedotuskampanjaa, jonka mottona on ”Katsomme kokonaisuutta”. Kampanja alkoi keväällä 2010. Kampanjan avaajana toimi kvanttifyysikko, vaihtoehto- ja Nobelpalkinnon saannut professori Hans Peter Duerr.

Itävallanlaajuinen, kolmivuotisen kampanjan tarkoitus on tehdä julkisuudessa tunnetuksi, että luomuviljelijät tuottavat monipuolisia suorituksia koko yhteiskunnalle. Halutaan kaikkien kiinnittävän huomiota siihen, että luomussa on kyse kokonaisuudesta. Lue lisää »

Miljoonan EU-kansalaisen lakialoite gm-kasvien kieltämiseksi luovutettiin

Kaikkien aikojen ensimmäinen EU-kansalaisten aloite ojennettiin tänään Euroopan komissiolle. Miljoona EU-kansalaista allekirjoitti vetoomukseen, joka vaatii, että geenimuunneltujen kasvien hyväksymistä lykätään.
Tämä tarkoittaa Lissabonin sopimuksen mukaan, että komission täytyy antaa esitys, miten asiasta säädetään lailla. Vaihtoehtona ei ole jättää huomiotta miljoonan kansalaisen ääntä. Lue lisää »

Gm-rapsi saastutti luomutilan Australiassa

Luomuviljelijä on löytänyt gm-rapsia kasvamassa laajalti luomutilansa pelloilta Etelä-Australiassa. Luomuvalvontaviranomaiset ovat ottaneet näytteet löydöksestä. Viljelijä on huolissaan mahdollisista löydön aiheuttamista vakavista seurauksista hänen luomutilansa toiminnalle ja asiakassuhteille. Tapaus on ensimmäinen Australiassa. Luomutuotteissa ei sallita yhtään gm-ainesta. Australian luomuvalvontaelin National Association of Sustainable Agriculture Australia (NASAA) on käynnistänyt virallisen tutkimuksen tapauksesta. Lue lisää »

Bayer myöntää: gm-sekoittuminen on hallitsematonta

Lääke- ja torjunta-ainevalmistaja Bayer AG on myöntänyt, että ei ole olemassa mitään keinoa pysäyttää hallitsematonta gm-lajikkeiden leviämistä.

”Parhaat käytännötkään” eivät voi taata rinnakkaiseloa, sanoi yhtiön johtava asianajaja joulukuussa 2009 käydyssä oikeudenkäynnissä. Lue lisää »

Carrefour otti käyttöön gm vapaa-merkin eläintuotteille Ranskassa

Ranskalainen suuri kauppaketju Carrefour on ottanut käyttöön gm-vapaa – merkin, joka kertoo, että eläimiä ei ole ruokittu gm-rehulla. ”Nourri sans OGM” eli vapaa GM-rehusta –merkkiä käytetään jo yli 300 tuotteessa Carrefourin Ranskan myymälöissä. Lue lisää »

Luomupuuvillan viljelijät siemenpulassa Intiassa gm-viljelyn takia

Luomupuuvillan viljelijät joutuvat lopettamaan luomupuuvillan viljelyn Karnatakan osavaltiossa Intiassa. Syynä on se, että gm-vapaata puuvillan siementä ei enää ole saatavilla. Tavanomaiset puuvillan siemenet on todettu gm-siementen saastumiksi eikä niitä näin ollen voida käyttää luomuviljelyssä. Lue lisää »

Siementen gm-vapaus välttämätöntä luomutuotteiden gm-vapauden säilyttämisessä

Siementen puhtaus on avainasemassa, jotta luomutuotteet voidaan pitää vapaina gm-aineksesta. Luomusiementen puhtaudessa 0-toleranssi on välttämätön ja samalla kustannustehokkain ja käytännössä helpoimmin toteutettavissa oleva toimenpide erilläänpidon varmistamiseksi.  Näin todetaan IFOAM-EU-ryhmän  raportissa siementen gm-vapauden merkintärajoista. Lue lisää »

Intiaanit taitavampia kasvinjalostajia kuin gm-jalostajat

Eräs ratkaisu maailman väestön ruokkimiseen saattaa tulla – ei laboratorioista – vaan Amerikan alkuperäisväestön ajattomasta viisaudesta ja intiaanien työtä jatkaneelta perinteiseltä kasvinjalostajalta. Amerikan intiaanit ovat jo vuosisatoja sitten jalostaneet maissin kasvamaan viileässä korkealla vuoristossa ja kestämään kuivuutta. Nämä vanhat intiaanien jalostamat maissilajikkeet pelasti Dave Christensen. Hän huomasi löytäneensä vanhan aarteen. Intiaanien jalostamat maissilajikkeet menestyivät korkealla Kalliovuorten karussa, kuivassa ja kylmässä ilmastossa. Lue lisää »