‘hyvät käytännöt -tietoiskut’ arkisto

Sivusto muuttaa

LuomuTIETOverkon materiaalit on siirretty uuteen paikkaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin sivuille.
ne löytyvät nyt

https://www.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti/koulutus/luomutietoverkon-materiaalit

Tämä sivusto https://luomutietoverkko.fi/
poistuu käytöstä 1.4.2021.

Konstit on monet markkinoinnissa

Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina ripeästi. Miten järjestää luomutuotteiden jakelu eri jakeluketjuissa menestyksekkäästi. Aiheesta kertoi LuomuTIETOverkolle luomumarkkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi.
  Lue lisää »

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lisää »

Omavaraisuutta maitotilalla

Luomumaidontuotannossa on eduksi pyrkiä suureen rehuomavaraisuuteen. Valkuaisomavaraisuuteen pyritään apilaa ja muita nurmipalkokasveja viljellen. Valkuaispitoisia väkirehuja, kuten hernettä ja rypsiä voidaan myös viljellä omalla tilalla. Viljelyn ja ruokinnan tasapainoisuus ja suuri omavaraisuus pienentävät ostopanosten tarvetta ja parantavat tuotannon kannattavuutta. Luomumaidontuottaja Veijo Leino kertoi kokemuksiaan luomumaitotilan rehunviljelystä ja lypsykarjan hoidosta LuomuTIETOverkko-hankkeen kurssilla.  
Lue lisää »

Omenalajikkeita luomuviljelyyn

Luomuomenanviljelyssä tarvitaan omenaruvenkestäviä lajikkeita. Alan  opettajana ja yrittäjänä aiheeseen perehtynyt Anssi Krannila Hirvensalmelta kertoi LuomuTIETOverkolle millaisia vaihtoehtoja on olemassa. Esitys tarjotaan nyt multimediana kaikille kiinnostuneille. Lue lisää »

Herukoiden luomuviljely

Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle Herukan luomuviljelystä. Multimediaesityksen ensimmäinen osa käsittelee viljelymenetelmiä ja jälkimmäinen kasvinsuojelua.
.
. Lue lisää »

Mansikan luomuviljely

Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle mansikan luomuviljelystä. Kolmiosainen multimediaesitys tutustuttaa kiinnostuneet mm. viljelymenetelmiin ja merkittävimpiin tauteihin sekä tuholaisiin. Lue lisää »

Jankkurilla pikakorjaus maan rakenteeseen?

Jankkuri on monipuolinen perusmuokkausväline, jolla voidaan parantaa vesitaloutta, maan rakennetta sekä ravinteiden käyttökelpoisuutta. Suomessa sitä on käytetty vähän ja väärin. Tuomas Mattila Nummi-Pusulasta on selvittänyt jankkuroinnin mahdollisuuksia eri lähteistä ja on myös tehnyt jankkurointikokeita käytännössä. Hän jakaa tietojaan LuomuTIETOverkolle multimediaesityksessä. Lue lisää »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla työskentelevä Eija Piispa kutsuu itseään leikillisesti ”ison perheen äidiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeittiöllä yli kuudelletuhannelle joka päivä. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut lähi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeittiö tässä onnistuu ja mitä tuottajan kannattaa tehdä saadakseen ammattikeittiön asiakkaakseen. Lue lisää »

Rikkakasviäestys

Rikkakasviäestystä tarvitaan, kun ennaltaehkäisevät ja epäsuorat menetelmät eivät riitä, kertoo Juuso Joona LuomuTIETOverkon verkkoluennossa. Lue lisää »