‘ilmastonmuutos’ arkisto

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.
Lue lis√§√§ »

Palkokasvit ilmastonmuutoksen hillitsijöinä sekä biopolttoaineiden raaka-aineena

Palkokasvien kyky sitoa typpe√§ v√§hent√§√§ fossiilisista energial√§hteist√§ per√§isin olevia hiilidioksidip√§√§st√∂j√§ ja¬†tuottaa pienempi√§ ilokaasu- eli dityppioksidip√§√§st√∂j√§ verrattuna teollisesti valmistetulla typell√§ lannoitettuihin viljely- ja laidunj√§rjestelmiin. Palkokasvit my√∂s nopeuttavat hiilen varastoitumista maaper√§√§n. Useiden erilaisten ekosysteemipalvelujen tarjoamisen lis√§ksi palkokasvit voivat toimia arvokkaina raaka-aineina biojalostamoille korvaten raaka√∂ljyyn perustuvia materiaaleja. Lue lis√§√§ »

Luomumaidon ilmastovaikutus tavanomaista pienempi

Luomumaidon kasvihuonekaasup√§√§st√∂t maitokiloa kohti ovat 10-20 prosenttia pienempi√• kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Luomumaidon p√§√§st√∂t olivat matalampia my√∂s maidontuotantoon k√§ytetty√§ peltopinta-alaa kohti laskettuna. N√§m√§ tulokset saatiin, kun ¬†luomututkimuslaitos FiBL vertaili¬†¬†eri maidontuotantotapojen ilmastovaikutuksia laajassa elinkaaritutkimuksessa It√§vallassa. Lue lis√§√§ »

Viljan kuivaus hakkeella

Viljan kuivaus vaatii runsaasti energiaa. Vilja kuivataan yleensä öljyllä. Viljan kuivaus onnistuu myös hakkeella lämpiävässä kuivurissa yhtä vähällä työllä puintiaikaan kuin öljylläkin. Mikko Siitari Mikkelistä laati PP-esityksen siitä, kuinka viljankuivuri muutettiin  heidän tilallaan hakkeella toimivaksi. Tällöin öljyn käytöstä viljan kuivaukseen luovuttiin kokonaan.

 

 

Lue lis√§√§ »

Maatalous ja ilmastonmuutos

Ihmisen harjoittama maanviljelys ja karjatalous vaikuttaa ilmakeh√§n koostumukseen ja ominaisuuksiin lukemattomin eri tavoin. Osa vaikutuksista on seurausta biologisista ja kemiallisista prosesseista maatiloilla kuten vaikkapa peltomaan eloper√§isen aineksen hajoamisesta, kotiel√§inten lannan k√§sittelyst√§ tai kotiel√§inten ruuansulatuksesta. Osa vaikutuksista puolestaan aiheutuu kokonaan maatilojen ulkopuolella, kuten esim. maataloudessa k√§ytett√§vien tuotantopanosten (koneet, v√§kilannoitteet, kasvinsuojeluaineet) valmistuksesta ja kuljetuksesta aiheutuvat p√§√§st√∂t. Lue lis√§√§ »

JaloJäte

Elintarviketjussa on runsaasti vajaahyödynnettyjä jätteitä ja sivuvirtoja. Toisaalta energian ja lannoitteiden hinnat nousevat ja yritykset kohtaavat yhteiskuntavastuuseen ja ympäristönsuojeluun liittyviä velvoitteita. Helena Kahiluoto MTT:ltä kertoi luomupäivässä millaisia ratkaisuja JaloJäte -hanke on hakenut tähän tilanteeseen.

Lue lis√§√§ »

Luomun mahdollisuudet ilmastonmuutoksen hallinnassa

Noin kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen. Maapallon kasvava väestö tarvitsee ruokaa. Maataloutta ei voida supistaa, mutta sen täytyy muuttua. Luomulla voi vaikuttaa merkittävällä tavalla maatalouden ja ilmastonmuutoksen suhteeseen.

Sveitsil√§isen luomututkimuslaitoksen FiBL:n johtaja Urs Niggli piti luomup√§iv√§ss√§ 9.11.2011 luennon luomun mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen hallinnassa. LuomuTIETOverkko tarjoaa t√§m√§n esityksen tallennettuna. Lue lis√§√§ »

Suorakylvö ei aina maanmuokkausta parempi maan hiilitaseen kannalta

Suorakylv√∂n etuina tavanomaisiin maanmuokkausk√§yt√§nt√∂ihin verrattuna on pidetty mm. maaper√§n ja vesist√∂jen suojelemista sek√§ hiilen varastoitumista maaper√§√§n. Ohiolaistutkijoiden mukaan suorakylv√∂n tehokkuus hiilidioksidin sitomisen kannalta riippuu kuitenkin huomattavasti ymp√§rist√∂olosuhteista. Vaikka suorakylv√∂ yleens√§ lis√§√§ maan pintakerroksen hiilipitoisuutta, voi hiilen m√§√§r√§ syvemm√§ll√§ maaper√§ss√§ v√§henty√§. Maaper√§n kokonaishiilivarasto ei siten v√§ltt√§m√§tt√§ muutu suuresti suorakylv√∂√∂n siirtymisen my√∂t√§. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely päihittää tavanomaisen 30-vuotisessa tutkimuksessa

Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, tuoteturvallisuus ja ympäristönhoito sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa.

 

 

.

Lue lis√§√§ »

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lis√§ksi ruoka on yksi suurimmista ymp√§rist√∂n kuormittajista ihmisten arkip√§iv√§n el√§m√§ss√§. Se tiedostetaan jo, ett√§ maataloutemme ei ole kest√§v√§ll√§ pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ymp√§ris¬¨t√∂haittoja. Siit√§, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehitt√§√§, ei kuitenkaan olla yksimielisi√§. Luomun√§k√∂kulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kest√§v√§ kehitys. Lue lis√§√§ »