‘maan rakenne’ arkisto

Maan kasvukunto ja rakenne

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne .

Maan rakenteen arviointia ja merkitystä maan kasvukuntoon valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia valokuvia.

 

Lue lis√§√§ »

Maan kasvukunnon vaikutus kasvuun ja ravinteiden ottoon maitotilan nurmiviljelyssä

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne ja muu kasvukunto.

Maan kasvukunnon ja ravinteiden oton merkitystä maitotilan viljelyssä valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia kuvia.

 

 

Lue lis√§√§ »

Piiriojien kunnostus ja täydennyssalaojitus

IMG_0205 ‚Äď KopioPellon kuivatuksessa on t√§rke√§√§ reunaojien kunto. Tasaisilla lohkoilla pellon muotoilu, notkelmien tasaaminen ja t√§ytt√§minen ovat t√§rkeit√§ toimia pellon peruskunnostamiseksi.

Toisinaan tarvitaan myös salaojituksen parantamista ja täydennyssalaojitusta.

N√§ihin kysyksi√§ valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajala¬† LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Jankkurilla pikakorjaus maan rakenteeseen?

Jankkuri on monipuolinen perusmuokkausv√§line, jolla voidaan parantaa vesitaloutta, maan rakennetta¬†sek√§ ravinteiden k√§ytt√∂kelpoisuutta. Suomessa sit√§ on k√§ytetty v√§h√§n ja¬†v√§√§rin. Tuomas Mattila Nummi-Pusulasta on selvitt√§nyt jankkuroinnin mahdollisuuksia eri l√§hteist√§ ja on my√∂s tehnyt jankkurointikokeita k√§yt√§nn√∂ss√§. H√§n jakaa tietojaan LuomuTIETOverkolle multimediaesityksess√§. Lue lis√§√§ »

Jankkurointi oikotienä pellon hyvään kasvukuntoon (tietokortti)

Jankkuroinnilla voidaan parantaa tiiviin maan kasvukuntoa. Jankkuri kuohkeuttaa maata kääntämättä sitä. Se viiltää ruokamultakerrokseen ontelon ja murtaa maata, mutta jättää maan pintaan vain kapeita jälkiä ja pientä aaltoilua.
Jankkurointia on tarpeen t√§ydent√§√§¬†erillisell√§ s√§nki- ja kylv√∂muokkauksella. Tuomas Mattila on laatinut jankkuroinnin perusasiat ja jankkuroinnin k√§yt√§nn√∂n suorittamisen ohjeet tietokortin muotoon.¬† Lue lis√§√§ »

Peltomaan lierot

Peltomaan lierot vaikuttavat suuresti maan viljelyominaisuuksiin. Tietopaketin PP-muodossa lierojen merkityksestä maan viljavuudelle on laatinut erikoistutkija Visa Nuutinen MTT:ltä.

Oppimateriaalipaketissa esitell√§√§n lierot osana maan eli√∂yhteis√∂√§, annetaan t√§rkeimpien lierolajien tuntomerkit, ja k√§yd√§√§n l√§pi lierojen monipuolinen merkitys maan kasvukunnolle. Lue lis√§√§ »

Maan kasvukunto omavaraisen valkuaistuotannon perusta

Maan tasapainoinen kasvukunto on omavaraiseen valkuaishuollon perusta, sanoi erikoissuunnittelija Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Runsaasti valkuaista tuottavat kasvit vaativat hyväkuntoisen maan menestyäkseen.

Erityisen haasteellista on nykyisin tilakokojen kasvaessa yll√§pit√§√§ maan rakenne hyv√§n√§. Apilat, mailanen ja herne vaativat kuitenkin menesty√§kseen hyvin ojitetut lohkot ja hyv√§rakenteisen maan. My√∂s maan l√§p√§isevyyden tulee olla kunnossa. Lue lis√§√§ »

Pellon tasaus

Pellon tasausmittaus M SeleniusPellon kuivatuksessa on tärkeää pintavesien hallinta. Tasaisilla lohkoilla notkelmien tasaaminen ja täyttäminen ovat tärkeitä toimia pellon peruskunnostustamiksi.

Miten notkelmien laajuuden voi määrittää ja paljonko täytemaata tarvitaan?

N√§ihin kysyksi√§ valottaa maanviljelij√§ Magnus Selenius LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Vuoden luomuviljelijäksi Magnus Selenius

Luomuliitto valitsi Magnus Seleniuksen Vuoden Luomuviljelijäksi hänen innovatiivisuutensa ansiosta. Selenius on kehittänyt luomuviljelyn tarpeisiin maan hoitoa, muokkausta ja monia koneita sekä parannellut käytössä olevia koneita.

– Kylv√∂koneen ja erillisen √§keen rakentaminen kylv√∂koneen eteen on ollut yksi kehittelyn kohteista. My√∂s tavallista joustopiikki√§est√§, kultivaattoria sek√§ lautas√§est√§ on parannettu, jotta se soveltuu paremmin tehokkaaseen kestorikkakasvien torjuntaan, kertoo espoolainen Selenius. Lue lis√§√§ »

Maan tarkastelu paljastaa kasvukunnon

Maan kasvukuntoa voidaan selvittää tarkastelemalla maata aistinvaraisesti pellolla. Lapiolla kaivetaan peltomaasta näyte, josta tehdään erilaisia havaintoja.

Seuraavassa diaesityksessä havainnollistetaan erilaisia kasvukuntoon vaikuttavia tekijöitä valokuvien avulla.

Maan√§ytteet otettiin ja havainnot tehtiin kahdella etel√§-savolaisella lypsykarjatilalla s√§il√∂rehunurmista kes√§kuun alussa vuonna 2010. Lue lis√§√§ »