‘marjat’ arkisto
Luomuviljely parantaa mansikan pölytyksen onnistumista
Luonnonmukaisen viljelyn vaikutuksia mansikoiden pölytykseen selvitettiin Lundin yliopiston tutkimuksessa. Viljelykokeessa mansikoiden pölytys onnistui yli kaksi kertaa paremmin luomuviljelyssä kuin tavanomaisilla tiloilla. Paremman pölytyksen myötä sekä sadon määrä että laatu olivat korkeampia. Myönteinen vaikutus ilmenee jo 2-4 vuoden kuluessa luomuun siirtymisestä. Tutkimus osoittaa, että luomuviljelyyn siirtyminen voi parantaa nopeasti pölytyksen onnistumista ja siten myös mansikkasadon määrää ja laatua. Lue lisää »
Herukoiden luomuviljely
Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle Herukan luomuviljelystä. Multimediaesityksen ensimmäinen osa käsittelee viljelymenetelmiä ja jälkimmäinen kasvinsuojelua.
.
. Lue lisää »
Mansikan luomuviljely
Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle mansikan luomuviljelystä. Kolmiosainen multimediaesitys tutustuttaa kiinnostuneet mm. viljelymenetelmiin ja merkittävimpiin tauteihin sekä tuholaisiin. Lue lisää »
Lajikkeilla ja pinnanmuodoilla selvä vaikutus luonnonmukaisesti viljeltyyn tyrniin
Filosofian lisensiaatti Merja Heinäaho on Joensuun yliopistossa tarkastettavassa biologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan selvittänyt erilaisten luonnonmukaisten lannoitteiden, kateaineiden ja maapohjan pinnanmuotojen vaikutuksia kotimaisten tyrnilajikkeiden kasvuun, satoon, sadon laatuun sekä lehtikemiaan. Tutkimus on ensimmäinen kotimaisilla lajikkeilla tehty tutkimus. Väitöksen pääasiallinen tarkoitus oli kartuttaa luomuviljelyn harjoittajien sekä aiheesta kiinnostuneiden tietämystä. Lisäksi tuloksilla pyritään lisäämään Suomen oloihin hyvin soveltuvien kotimaisten tyrnilajikkeiden markkina-arvoa. Lue lisää »
Luomumansikkatilan hyviä käytäntöjä
Mansikkaa 40 vuotta viljellyt Pentti Hartikainen jakoi kesällä 2010 LuomuTIETOverkolle kokemuksiaan. Haastatteluista on koottu ääniä ja kuvia, jotka tarjotaan tutustuttavaksi kaikille kiinnostuneille. |  ![]() |
Lue lisää » |
Maanpinnan katteet luomumansikan viljelyssä
Minkälainen merkitys erilaisilla maanpinnan katteilla on mansikan kasvuun, satoisuuteen, sadon laatuun ja kasvinsuojelutilanteeseen? Mansikkaviljelyksillä perinteisesti käytössä olevalle mansikkamuoville etsittiin korvaavia maanpinnan katevaihtoehtoja MTT:n vetämässä tutkimuksessa vuosina 2000-2002. Lue lisää »
Luomussa mansikat parempia ja maa viljavampaa osoittaa tutkimus USA:sta
Luomuna ja tavanomaisesti mansikkaa viljelevien tilojen ja satojen vertailu osoitti, että luomumansikat olivat maukkaampia, ravitsevampia ja maa oli viljavampaa sekä monimuotoisuus maassa oli tavanomaista suurempi. Tutkimus tehtiin Washingtonin valtionyliopistossa vertailemalla 13 luomu- ja tavanomaista Kaliforniassa mansikkaa viljelevää tilaa toisiinsa. Lue lisää »
Mansikan suuri satopotentiaali luomussa johtuu maan biologisista ominaisuuksista
Monivuotista, eri viljelymenetelmiä sisältävää kenttäkoetta käytettiin mansikan satopotentiaalin vertailuun tavanomaisessa ja luonnonmukaisessa viljelyssä. Satopotentiaali oli suurempi luonnonmukaisesti viljellyillä alueilla ja sitä voitiin vielä nostaa käyttämällä turvetta maanparannusaineena. Syinä suurempaan satopotentiaaliin olivat maan paremmat biologiset ominaisuudet luomuna hoidetuilla alueilla. Lue lisää »