‘muokkaus’ arkisto

Jankkurilla pikakorjaus maan rakenteeseen?

Jankkuri on monipuolinen perusmuokkausv√§line, jolla voidaan parantaa vesitaloutta, maan rakennetta¬†sek√§ ravinteiden k√§ytt√∂kelpoisuutta. Suomessa sit√§ on k√§ytetty v√§h√§n ja¬†v√§√§rin. Tuomas Mattila Nummi-Pusulasta on selvitt√§nyt jankkuroinnin mahdollisuuksia eri l√§hteist√§ ja on my√∂s tehnyt jankkurointikokeita k√§yt√§nn√∂ss√§. H√§n jakaa tietojaan LuomuTIETOverkolle multimediaesityksess√§. Lue lis√§√§ »

Jankkurointi oikotienä pellon hyvään kasvukuntoon (tietokortti)

Jankkuroinnilla voidaan parantaa tiiviin maan kasvukuntoa. Jankkuri kuohkeuttaa maata kääntämättä sitä. Se viiltää ruokamultakerrokseen ontelon ja murtaa maata, mutta jättää maan pintaan vain kapeita jälkiä ja pientä aaltoilua.
Jankkurointia on tarpeen t√§ydent√§√§¬†erillisell√§ s√§nki- ja kylv√∂muokkauksella. Tuomas Mattila on laatinut jankkuroinnin perusasiat ja jankkuroinnin k√§yt√§nn√∂n suorittamisen ohjeet tietokortin muotoon.¬† Lue lis√§√§ »

Rikkakasvien hallinta avomaan luomuvihannesviljelyssä

Monivuotisten rikkakasvien torjunnan pit√§isi kuulua jokaisen luomuviljelij√§n perusosaamiseen. Luomuvihannesten viljelij√§ toki joutuu torjumaan rikkoja viljoja ja nurmia viljelev√§√§ kollegaa perusteellisemmin, ja monivuotisia rikkoja ei pellossa suvaita. Perustana on, ettei niille j√§tet√§ viljelykierrossa tilaa. Esimerkiksi jos kierrossa on viljaa, juolavehn√§lle ei saa antaa mahdollisuuksia edes puinnin j√§lkeen. Lue lis√§√§ »

Maan kasvukunnon hoito -kurssin materiaaleja

Maan kasvukunto ja sen hoitaminen ovat keskeisi√§ perusasioita niin tavanomaisessa kuin luomuviljelyss√§kin. Millaisia viljelyteknisi√§ menetelmi√§ on k√§ytett√§viss√§ maan kasvukunnon hoitoon? Miten suunnitella maan kasvukunnon hoitoa lohko- ja tilakohtaisesti? Mm. n√§ihin kysymyksiin paneuduttiin Maan kasvukunnon hoito ‚Äďkurssilla Uudellamaalla syksyn 2010 aikana. Lue lis√§√§ »

Eerolan iso viljatila siirtyi luomuun

Eerolan viljatila Hyvinkäällä siirtyi luomuun vuonna 2010. Millaisia haasteita miltei 400 hehtaarin tilan siirtäminen luomuviljelyyn tuo tullessaan? Luomuun siirtymistä on Eerolan tilalla mietitty jo vuodesta 1995 lähtien, kun Suomi liittyi EU:hun. Luomusuunnitelma tehtiin vuonna 2007, mutta silloin siirtyminen kuitenkin vielä siirtyi eteenpäin. Luomuun siirtyminen vaatii uudenlaisten asioiden opiskelua, miltei kaikki on mietittävä uudesta näkökulmasta.

Kuuntele Markus Eerolan kokemuksia ja katso kuvia. Lue lis√§√§ »

Vuoden luomuviljelijäksi Magnus Selenius

Luomuliitto valitsi Magnus Seleniuksen Vuoden Luomuviljelijäksi hänen innovatiivisuutensa ansiosta. Selenius on kehittänyt luomuviljelyn tarpeisiin maan hoitoa, muokkausta ja monia koneita sekä parannellut käytössä olevia koneita.

– Kylv√∂koneen ja erillisen √§keen rakentaminen kylv√∂koneen eteen on ollut yksi kehittelyn kohteista. My√∂s tavallista joustopiikki√§est√§, kultivaattoria sek√§ lautas√§est√§ on parannettu, jotta se soveltuu paremmin tehokkaaseen kestorikkakasvien torjuntaan, kertoo espoolainen Selenius. Lue lis√§√§ »