‘ravinnehuolto’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Ravinnekuormituksen arviointi: ravinnetaseista ravinnetehokkuuteen

Ravinnetaseet kuvaavat systeemiin tulevien ja systeemist√§ poisl√§htevien ravinteiden erotuksen. T√§h√§nastisessa tarkastelussa maatalouden ravinteiden k√§ytt√∂√§ ei ole kyetty kuvaamaan mill√§√§n vertailukelpoisella, yhteismitallisella suureella. Ravinnetaseet¬†eiv√§t sellaisenaan sovellu kuvaamaan tilakohtaista ravinteiden hyv√§ksik√§ytt√∂√§. Keskeisimm√§t ongelmat liittyv√§t tulosten tulkintaan ja erilaisten ravinnevirtojen hallintaan. Tutkija Pentti SEuri tarkastelee ravinnetaseiden hy√∂dynt√§mist√§ ja ravinnetehokkuuden m√§√§ritt√§mist√§. Lue lis√§√§ »

Luomutilan kaliumhuolto -tietokortti

Biotiittikivijauhetta_kalilannoitukseen-001Mistä luomuviljelyssä saadaan kaliumia? Mikä on maan omien kaliumvarojen merkitys? Miten luomutilan kaliumhuolto on syytä järjestää?

Luomutilan kaliumhuollon järjestämisestä kertoo Luomutilan kalium-huolto tietokortti, jonka on laatinut Jaana Väisänen LuomuTIETOverkkoon.

Lue lis√§√§ »

Fosforin tuotantohuippu ‚Äď jatkoa √∂ljyn tuotantohuipulle

Nykyaikaiset maanviljelyj√§rjestelm√§t ovat riippuvaisia raakafosfaatista saatavista fosforilannoitteista. T√§m√§ tarkoittaa turvautumista rajalliseen luonnonvaraan, jonka tunnetut varannot voivat loppua t√§ll√§ vuosisadalla. Huolestuttavampaa on se, ett√§ ennen tuon vaiheen saavuttamista tulemme n√§kem√§√§n maailman raakafosfaatin tuotannon huipun, todenn√§k√∂isesti seuraavien 30 vuoden kuluessa. Lue lis√§√§ »

Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, ett√§ fosforilannoituksen kokonaism√§√§r√§√§ voidaan v√§hent√§√§ huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotiel√§intuotantoon keskittyneill√§ alueilla. Lue lis√§√§ »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisi√§ pyritt√§ess√§ omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat my√∂s t√§rkeit√§ valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitk√§ palkokasvit soveltuvat meill√§ viljelt√§viksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyss√§ on syyt√§ k√§ytt√§√§? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nyk√§sen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lis√§√§ »

Miten Itämerta rehevöittävät ravinteet saadaan hyötykäyttöön? Ota kantaa 15.4. saakka

Ymp√§rist√∂ministeri√∂ laatii parhaillaan ravinteiden kierr√§tyksen ohjelmaa. Sen tavoitteena on, ett√§ erityisesti fosfori- ja typpip√§√§st√∂t It√§mereen v√§henev√§t selv√§sti ja ett√§ It√§meren tila olisi hyv√§. Kansalaisilta toivotaan Otakantaa.fi -foorumilla n√§kemyksi√§ siit√§, miten ravinteet saadaan paremmin hy√∂tyk√§ytt√∂√∂n. Keskustelu on auki 15.4. saakka. Lue lis√§√§ »

Maan kasvukunnon vaikutus kasvuun ja ravinteiden ottoon maitotilan nurmiviljelyssä

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne ja muu kasvukunto.

Maan kasvukunnon ja ravinteiden oton merkitystä maitotilan viljelyssä valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia kuvia.

 

 

Lue lis√§√§ »

Luomutiloilla harvoin puutetta fosforista Рtutkimus Pohjanmaan ja Hämeen luomutiloilla v. 2004-2005

 

Luomussa t√§rkeimm√§t fosforil√§hteet ovat kotiel√§inlanta ja maan kasveille k√§ytt√∂kelpoiset fosforivarat. Koska kasvinviljelyyn suuntautuneilla luomutiloilla lannan saatavuus on rajoitettua, fosforin puutos saattaisi olla yhten√§ syyn√§ luomun tavanomaista viljely√§ heikompaan satotasoon. T√§ss√§ tutkimuksessa selvitettiin luomupeltojen fosforipitoisuuden muutoksia ja viljavuustasoa tavoitteena arvioida, onko luomuviljelyss√§ puutetta fosforista ja voisiko kotiel√§intuotannon ylij√§√§m√§fosforin suuntaaminen luomupelloille nostaa satotasoa. Lue lis√§√§ »

Lannoitus, ravinnetaseet ja maatalouden vesistökuormitus

Miten ravinnetaseet ovat Suomessa kehittyneet?  Miten käytettyjen lannoitteiden ravinteiden hyväksikäyttöä voitaisiin parantaa?
Miten ravinnepäästöjä vesistöihin voitaisiin vähentää?

Ravinnetaseiden kehityksest√§ Suomessa ja taseiden parantamismahdollisuuksista kertoo diaesitys, jonka on laatinut professori Eila Turtola MTT:lt√§¬† LuomuTIETOverkkoon. Lue lis√§√§ »