‘rikkakasvien torjunta’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Rikkojen hallinta luomuyrttiviljelyssä

Miten hallita rikkakasveja luonnonmukaisessa yrttien viljelyssä? Mitkä ovat yrttiviljelyn tekniset edellytykset Suomen oloissa? Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.

 

Lue lis√§√§ »

Rikkakasviäestys

Rikkakasvi√§estyst√§ tarvitaan, kun ennaltaehk√§isev√§t ja ep√§suorat menetelm√§t¬†eiv√§t riit√§, kertoo Juuso Joona LuomuTIETOverkon verkkoluennossa. Lue lis√§√§ »

Rikkakasvit torjutaan leikaten kasvustosta

Rikkakasvileikkuri CombCut toimii t√§ysin uudella, patentoidulla tavalla, joka hy√∂dynt√§√§ rikkakasvien ja viljelykasvien fyysisi√§ eroja kuten korren/varren paksuuseroja. Kun koneella ajetaan kasvustossa niin ter√§v√§t veitset kampaavat paksuvartiset rikkakasvit viilt√§en poikki. Ohuet viljelykasvien varret ja lehdet liukuvat veitsien ohi katkeamatta. Luomuviljelij√§ Jonas Carlsson Etel√§-Ruotsista on kehitt√§nyt koneen ja sit√§ ovat testanneet SLU:n tekniikan laitoksen tutkijat. Lue lis√§√§ »

Kevätviljapeltojen rikkakasvillisuuden muutokset

Suomessa on seurattu kev√§tviljapeltojen rikkakasvillisuuden muutoksia laajoin kartoituksin jo 1960-luvulta l√§htien. Luonnonmukaisen viljelyn yleistyess√§ 1990-luvulla kartoituksiin (1997‚Äď1999) otettiin mukaan edustava otos luomutiloja, joiden rikkakasvillisuutta vertailtiin tavanomaisesti viljeltyihin tiloihin. Useat 1990-luvulla tutkitut luomutilat olivat olleet luomuviljelyss√§ vasta lyhyen aikaa. Vuosina 2007‚Äď2009 kartoitus toistettiin samoilla peltolohkoilla tavoitteena tutkia luomuviljelyn pitk√§aikaisvaikutuksia rikkakasvilajiston monimuotoisuuteen ja toisaalta rikkakasviongelmiin. Tutkimus on osa Maatalouden ymp√§rist√∂tuen vaikutusten seuranta (MYTVAS) -projektia. Kartoitus tehtiin 14 tutkimusalueella, 283 maatilalla, 595 pellolla, joista 72 oli luomupeltoja. Lue lis√§√§ »

Kokemuksia hukkakauran torjunnasta

HukkakauraHukkakaura on viljatiloilla melko yleinen rikkakasvi, jonka torjunta on lakis√§√§teist√§.¬†Luomuviljelij√§ Magnus Selenius¬†kertoo kokemuksiaan hukkakauran torjunnasta luomuviljelyn n√§k√∂kulmasta LuomuTIETOverkolle laatimassaan dia-esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Rikkakasvien hallinta avomaan luomuvihannesviljelyssä

Monivuotisten rikkakasvien torjunnan pit√§isi kuulua jokaisen luomuviljelij√§n perusosaamiseen. Luomuvihannesten viljelij√§ toki joutuu torjumaan rikkoja viljoja ja nurmia viljelev√§√§ kollegaa perusteellisemmin, ja monivuotisia rikkoja ei pellossa suvaita. Perustana on, ettei niille j√§tet√§ viljelykierrossa tilaa. Esimerkiksi jos kierrossa on viljaa, juolavehn√§lle ei saa antaa mahdollisuuksia edes puinnin j√§lkeen. Lue lis√§√§ »

Magnus Selenius viljelee maata hoitaen

Nybyn tilalla tuotetaan kevätvehnää, öljypellavaa, syys- ja kevätrypsiä. Kaksivuotisista alsikeapilapitoisista nurmista sekä suojakaistoilta tehdään hevosheinää lähiseudun hevosten tarpeisiin.

Viljelykierto on 5-vuotinen: Kev√§tvehn√§√§n perustetaan nurmi, jota seuraa kaksi nurmivuotta. Nurmea seuraa syysrypsi, jota seuraa pellava. Alkukes√§n puolikesanto on ollut my√∂s mukana viljelykierrossa mukana. Kes√§kuun loppuun menness√§ kesantoon kylvet√§√§n viherlannoitusseos. Lue lis√§√§ »

Monitoimikone Cameleon kehitetty luomutiloille Ruotsissa

Cameleon on luomuviljelij√§n kehitt√§m√§ isojen viljatilojen modulirakenteinen monitoimikone. Muokkaus, kylv√∂, lannoitteen levitys ja multaus, rikkakasvien √§estys ja haraus voidaan tehd√§ samalla koneella, kun runkoon vaihdetaan tarvittavat ty√∂koneet. Ty√∂leveys on joustavasti valittavissa 3-8 metrin v√§lill√§. Kone soveltuu n√§in sek√§ pienehk√∂ille ett√§ isoille tiloille. Ty√∂syvyys ja rivill√§ kulku ovat tarkasti ohjattavissa. Ohjaus tapahtuu videokameratunnistuksen ja automaattisen hydrauliikan avulla. ¬†N√§in harauksissa p√§√§st√§√§n l√§helle rivi√§. Useampia t√∂it√§ voidaan my√∂s yhdistell√§. Lue lis√§√§ »

Tutkimus: Luomuviljelyn maataloudelliset haasteet voitettavissa osaamisella

Viljan ja palkoviljojen seos viljely parantaa viljelyvarmuutta ja satotasoaLuonnonmukainen maatalous tarjoaa malleja kestävään maatalouteen luonnonvarojen hyödyntämisen ja ympäristövaikutusten näkökulmista.  Paul Riesingerin väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena oli tutkia luomuviljelyssä saavutettaville satotasoille ratkaisevaa kahta tekijää; typpihuoltoa typensidonnan avulla ja rikkakasvien esiintymistä.
Puna-apila-hein√§kasvinurmia ja kev√§tviljoja tutkittiin 34 maatilalla Etel√§-Suomen ja Pohjanmaan rannikkoseuduilla.¬† Niittonurmien satoja, apilapitoisuutta ja typensidontaa sek√§ eri rikkakasvilajien esiintymist√§ ja kilpailupainetta kev√§tviljoissa tarkasteltiin¬†s√§√§olosuhteiden, maan ominaisuuksien ja viljelytoimenpiteiden valossa. Lue lis√§√§ »