‘vihannekset’ arkisto

Koneet ja työtekniikka luomuvihannesviljelyssä

Ty√∂koneenkantaja porkkanaa haraamassaLuomuvihannesten viljelyss√§ koneet ja ty√∂tekniikka ovat t√§rkeit√§. Luomuasiantuntija Mikko Rahtolan LuomuTIETOverkolle laadimassa diaesityksess√§ k√§sitell√§√§n aihetta monipuolisesti. Lue lis√§√§ »

Luomuvihannesten kasvitautien hallinta avomaalla

Kasvitautien hallinta on tärkeä osa vihannesten viljelytekniikkaa. Vanhempi tutkija Asko Hannukkala MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle kasvitautien hallinnan periaatteista luomuviljelyssä sekä tärkeimpien vihannesten tautien hallintamenetelmistä.
Lue lis√§√§ »

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely

Jäävuorisalaatti sekä kukka-ja parsakaali ovat tärkeitä vihanneksia, joiden viljelyä luonnonmukaisesti voitaisiin lisätä.

Veikko Hintikainen on laatinut LuomuTIETOverkolle PP-esityksen jäävuorisalaatin sekä kukka-ja parsakaalin viljelystä.

 

Kasvitautien hallinta luomuvihannesviljelyssä

Pahkahome, harmaahome, Rhizoctonia solani -sieni ja ¬†Pythium- lajit ovat kasvitauteja, jotka vaikuttavat moniin vihanneksiin. Asko Hannukkala MTT:lt√§ laati LuomuTIETOverkolle tietokortin, jossa h√§n n√§iden lis√§ksi k√§y tiiviisti l√§pi yhteen tai muutamaan kasvilajiin erikoistuneita tauteja ja niiden hallintaa. Lue lis√§√§ »

Rikkakasvien hallinta avomaan luomuvihannesviljelyssä

Monivuotisten rikkakasvien torjunnan pit√§isi kuulua jokaisen luomuviljelij√§n perusosaamiseen. Luomuvihannesten viljelij√§ toki joutuu torjumaan rikkoja viljoja ja nurmia viljelev√§√§ kollegaa perusteellisemmin, ja monivuotisia rikkoja ei pellossa suvaita. Perustana on, ettei niille j√§tet√§ viljelykierrossa tilaa. Esimerkiksi jos kierrossa on viljaa, juolavehn√§lle ei saa antaa mahdollisuuksia edes puinnin j√§lkeen. Lue lis√§√§ »

Viherlannoitus ja typen hallinta vihannesviljelyssä

Vihannesviljelyss√§on tyypillist√§, ett√§ intensiivinen muokkaus, viljelykasvien heikohkot juuret ja voimakas lannoitus aiheuttavat ongelmia maan kasvukunnon hoidolle. Petri Leinonen kertoi LuomuTIETOverkolle viherlannoituskasvien viljelyn mahdollisuuksista erityisesti typen hallinnan kannalta. Lue lis√§√§ »

Rahikaisilla kehitetään luomuvihannesten viljelyä

Rahikaisen vihannestilalla Mikkelissä viljellään nykyisin sipulia luonnonmukaisin menetelmin. Koko tuotantoketjua on kehitetty vuosien ajan määrätietoisesti. Sipulin viljelytekniikka luomumenetelmin on Rahikaisella nykyisin hyvin hallinnassa monivuotisen viljelytekniikan ja tarvittavien koneiden kehitystyön seurauksena. Veli Rahikainen kertoi viljelykokemuksistaan ja luomuvihannesviljelyn kehittämisestä Luomutietoverkon järjestämällä luomuvihannesviljelyn kurssilla keväällä 2011 Mikkelissä.
Lue lis√§√§ »

Luomuruoka kasvaa suurkaupungin katoilla

New Yorkin suurkaupungissa viljelijät katselevat ylöspäin etsiessään paikkaa, missä viljellä vihanneksia ja marjoja. Suurkaupungin talojen kattojen muuttaminen puutarhoiksi helpottaa myös asukkaiden ruokahuoltoa.

Brooklyn Grange on luomupuutarhayritys, jonka 40 aarin viljelykset sijaitsevat suuren rakennuksen katolla. Lue lis√§√§ »