‘viljelykierto’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lis√§√§ »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisi√§ pyritt√§ess√§ omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat my√∂s t√§rkeit√§ valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitk√§ palkokasvit soveltuvat meill√§ viljelt√§viksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyss√§ on syyt√§ k√§ytt√§√§? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nyk√§sen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lis√§√§ »

Maan kasvukunnon vaikutus kasvuun ja ravinteiden ottoon maitotilan nurmiviljelyssä

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne ja muu kasvukunto.

Maan kasvukunnon ja ravinteiden oton merkitystä maitotilan viljelyssä valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia kuvia.

 

 

Lue lis√§√§ »

Luomuviljelyssä samat sadot kannattavammin 13-vuotisessa tutkimuksessa Iowassa

Luomuviljelyssä voidaan saada samanlaisia satotasoja soijan ja maissinviljelyyn painottuvissa viljelykierroissa kuin tavanomaisessakin viljelyssä ja paljon kannattavammin. Tämä ilmenee 13- vuotta kestäneestä vertailututkimuksesta Iowan valtionyliopiston koetilalla.

 

 

 

.

Lue lis√§√§ »

Yrteille sopivat esikasvit ‚Äď yrttej√§ esikasvina

Kasvien vuorottelu on hyvin t√§rke√§ ja olennainen toiminta luonnonmukaisessa puutarhaviljelyss√§. Sen avulla hyvin yksinkertaisella tavalla pystyt√§√§n est√§m√§√§n kasvitautien ja tuholaisten lis√§√§ntymist√§ ja oikealla kasvinvuorituksella v√§hennet√§√§n rikkakasvejakin. Yrttiviljelykurssien aikana hyvin usein esitetyt kysymykset ovat: Lue lis√§√§ »

Luomuviljely päihittää tavanomaisen 30-vuotisessa tutkimuksessa

Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, tuoteturvallisuus ja ympäristönhoito sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa.

 

 

.

Lue lis√§√§ »

Syysrapsin viljelykierto ja eloper√§inen lannoitus ‚Äď sovellettavaa syysrypsille?

Syysrypsi on Suomessa kasvattanut hiljalleen suosiotaan uusien lajikkeiden ansiosta. Luomuviljelyss√§ syysrypsill√§ on monia etuja kev√§tmuotoisiin rypsiin ja rapsiin verrattuna, kuten taimettuminen ja kukinta aikoina, jolloin tuholaisriskit ovat v√§h√§isempi√§. Viljelyn haasteet taas liittyv√§t mm. talvehtimiseen ja lannoitusstrategioihin. Syysrapsi on vallitseva √∂ljykasvi Keski-Euroopassa ja tutkimustulokset sen viljelykierroista ja lannoitusstrategioista voivat antaa suuntaviivoja my√∂s Suomen olosuhteisiin syysmuotojen viljelyyn. Lue lis√§√§ »

Luonnonmukainen maatalous‚Äďoppikirja netiss√§

Luonnonmukainen maatalous (Rajala 2006) on saatavilla näköispainoksena verkossa. Kirja on jaettu luvuittain pdf-tiedostoihin, joita voi ladata ja tulostaa vapaasti. Se sopii perusteokseksi esim.  viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden käyttöön.

Lue lis√§√§ »