‘yrtit’ arkisto

Rikkojen hallinta luomuyrttiviljelyssä

Miten hallita rikkakasveja luonnonmukaisessa yrttien viljelyssä? Mitkä ovat yrttiviljelyn tekniset edellytykset Suomen oloissa? Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.

 

Lue lis√§√§ »

Luomuyrttien laadunhallinta

Yrttien tulee olla hyv√§laatuisia, jotta niit√§ voidaan hy√∂dynt√§√§ mausteena ja rohdoksena.¬†Yrttiviljelyn ansiokkaasta edist√§misty√∂st√§√§n¬†√§skett√§in el√§kkeelle j√§√§nyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitk√§n ja eritt√§in ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehitt√§j√§n√§ maassamme. Lue lis√§√§ »

Mitä on luomuyrttiviljely?

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitk√§√§n. Yrttej√§ viljell√§√§n mausteeksi ja¬†rohdoksien raaka-aineeksi. Muuttuvassa toimintaymp√§rist√∂ss√§ yrtit on n√§hty hyv√§n√§ mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edist√§misty√∂st√§√§n¬†√§skett√§in el√§kkeelle j√§√§nyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelyst√§. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitk√§n ja eritt√§in ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehitt√§j√§n√§ maassamme. Lue lis√§√§ »

Yrttitietoa: Saksankirveli, Suvikynteli, Yrtti-iiso ja Voikukka

Bertalan Galambosi tiivisti LuomuTIETOverkolle muutaman sivun mittaisiin tietokortteihin olennaiset asiat Saksankirvelistä, Suvikyntelistä, Yrtti-iisosta ja Voikukasta.

 

 

 

Lue lis√§√§ »

Yrttitietoa: Meksikonrakuuna, poimulehti ja ruusujuuri

Bertalan Galambosi tiivisti LuomuTIETOverkolle muutaman sivun mittaisiin tietokortteihin olennaiset asiat¬†Meksikonrakuunasta, poimulehdest√§ ja ruusujuuresta. Lue lis√§√§ »

Allelopatia yrttimaalla

Kes√§-iiso (Agastache cana) on hienotuoksuinen ja koristeellinen (kuva Bertalan Galambosi)Yrtti- ja maustekasvit tunnetusti sis√§lt√§v√§t erilaisia vaikuttavia aineita. Ne ovat tuoksu- ja aromiaineita, katkeroaineita, saponiineja, glykosiideja ja muita yhdisteit√§, jotka vaikuttavat ihmisten ja el√§inten erilaisiin elintoimintoihin ja parantavat niit√§ tai parantavat ruoan aistinvaraisten arvoa. Koko yrttiviljelyn tarkoituksena on n√§iden vaikuttavien aineiden talteenotto omiin k√§ytt√∂tarkoituksiin. Lue lis√§√§ »

Yrteille sopivat esikasvit ‚Äď yrttej√§ esikasvina

Kasvien vuorottelu on hyvin t√§rke√§ ja olennainen toiminta luonnonmukaisessa puutarhaviljelyss√§. Sen avulla hyvin yksinkertaisella tavalla pystyt√§√§n est√§m√§√§n kasvitautien ja tuholaisten lis√§√§ntymist√§ ja oikealla kasvinvuorituksella v√§hennet√§√§n rikkakasvejakin. Yrttiviljelykurssien aikana hyvin usein esitetyt kysymykset ovat: Lue lis√§√§ »

Puna-apilan kukkasato lääketeollisuudelle

Puna-apila rohdoskasvina: Puna-apilan kukkien voimakas meden maku ja ravinnerikkaat lehdet ovat tehneet apiloista suosittuja teen- ja leivonnaisten raaka-aineita. Puna- ja valkoapilat ovat kauppayrttej√§ (Hakala, ym. 1985, Moisio, ym. 2006). Virallisesti rohdoksina k√§ytet√§√§n kukkia (Trifolii flos), jotka sis√§lt√§v√§t flavonoideja, saponiineja, hiilihydraatteja ja isoflavonoideja. Isoflavonoidien joukosta t√§rkeimm√§t yhdisteet ovat biochanin A, daidzein, formononetin ja genistein. Lue lis√§√§ »

Yrttien luomuviljely

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään juuri eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.
Lue lis√§√§ »