‘yrtit’ arkisto

Rikkojen hallinta luomuyrttiviljelyssä

Miten hallita rikkakasveja luonnonmukaisessa yrttien viljelyssä? Mitkä ovat yrttiviljelyn tekniset edellytykset Suomen oloissa? Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.

 

Lue lisää »

Luomuyrttien laadunhallinta

Yrttien tulee olla hyvälaatuisia, jotta niitä voidaan hyödyntää mausteena ja rohdoksena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme. Lue lisää »

Mitä on luomuyrttiviljely?

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Yrttejä viljellään mausteeksi ja rohdoksien raaka-aineeksi. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme. Lue lisää »

Yrttitietoa: Saksankirveli, Suvikynteli, Yrtti-iiso ja Voikukka

Bertalan Galambosi tiivisti LuomuTIETOverkolle muutaman sivun mittaisiin tietokortteihin olennaiset asiat Saksankirvelistä, Suvikyntelistä, Yrtti-iisosta ja Voikukasta.

 

 

 

Lue lisää »

Yrttitietoa: Meksikonrakuuna, poimulehti ja ruusujuuri

Bertalan Galambosi tiivisti LuomuTIETOverkolle muutaman sivun mittaisiin tietokortteihin olennaiset asiat Meksikonrakuunasta, poimulehdestä ja ruusujuuresta. Lue lisää »

Allelopatia yrttimaalla

Kesä-iiso (Agastache cana) on hienotuoksuinen ja koristeellinen (kuva Bertalan Galambosi)Yrtti- ja maustekasvit tunnetusti sisältävät erilaisia vaikuttavia aineita. Ne ovat tuoksu- ja aromiaineita, katkeroaineita, saponiineja, glykosiideja ja muita yhdisteitä, jotka vaikuttavat ihmisten ja eläinten erilaisiin elintoimintoihin ja parantavat niitä tai parantavat ruoan aistinvaraisten arvoa. Koko yrttiviljelyn tarkoituksena on näiden vaikuttavien aineiden talteenotto omiin käyttötarkoituksiin. Lue lisää »

Yrteille sopivat esikasvit – yrttejä esikasvina

Kasvien vuorottelu on hyvin tärkeä ja olennainen toiminta luonnonmukaisessa puutarhaviljelyssä. Sen avulla hyvin yksinkertaisella tavalla pystytään estämään kasvitautien ja tuholaisten lisääntymistä ja oikealla kasvinvuorituksella vähennetään rikkakasvejakin. Yrttiviljelykurssien aikana hyvin usein esitetyt kysymykset ovat: Lue lisää »

Puna-apilan kukkasato lääketeollisuudelle

Puna-apila rohdoskasvina: Puna-apilan kukkien voimakas meden maku ja ravinnerikkaat lehdet ovat tehneet apiloista suosittuja teen- ja leivonnaisten raaka-aineita. Puna- ja valkoapilat ovat kauppayrttejä (Hakala, ym. 1985, Moisio, ym. 2006). Virallisesti rohdoksina käytetään kukkia (Trifolii flos), jotka sisältävät flavonoideja, saponiineja, hiilihydraatteja ja isoflavonoideja. Isoflavonoidien joukosta tärkeimmät yhdisteet ovat biochanin A, daidzein, formononetin ja genistein. Lue lisää »

Yrttien luomuviljely

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään juuri eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.
Lue lisää »