Luomu-tuotteiden väärennösrengas paljastettu Italiassa

Italian poliisi pidätti joulukuussa 2011 seitsemän ihmistä syytettynä tavanomaisten elintarvikkeiden markkinoimisesta luomuelintarvikkeina. Väärennettyjä tuotteita on tutkimusten perusteella takavarikoitu yhteensä 2500 tonnia. Pidätykset tehtiin eri puolilla Eurooppaa samanaikaisesti.

Väärennökset tapahtuivat vuosina 2007-2009. Italialaisen luomutarkastuselimen sisäisessä tarkastuksessa paljastui kahden sen luomutarkastajan tekemät väärinkäytökset, jonka jälkeen aloitettiin tapauksen tarkat tutkimukset.

Perusteelliset tutkimukset
Petollista rikollisrenkaan toimittaa tutkivat sekä poliisi että luomutarkastuslaitokset kahden vuoden ajan, jotta kaikki väärennetyt tuotteet voitiin paljastaa ja yksiselitteinen todistusaineisto voitiin hankkia oikeudenkäyntiä varten.

Rengas myi väärennetyin luomupaperein mm erilaisia papuja, soijaa, maissia ja rehua sekä vähäisessä määrin vehnää. Takavarikoitujen erien lisäksi jo myytyjä tuotteita on huomattavasti enemmän.

Väärennösrenkaaseen kuului useita yrityksiä eri puolilta Eurooppaa. Yritykset kävivät keskenään monipuolista kauppaa ja vaikeuttivat tuotteiden alkuperän selvittämistä. Suurin osa tuotteista tuotiin Romaniasta ja Bulgariasta. Tuotteet myytiin edelleen tukkukaupoille Italiaan, Saksaan, Hollantiin, Espanjaan, Ranskaan, Belgiaan, Unkariin, Itävaltaan ja Sveitsiin.

Pidätetyistä viisi ovat 12 eri yrityksen omistajia. Väärennösrenkaaseen kuuluu myös kaksi entistä luomutarkastajaa, jotka auttoivat asiakirjojen väärentämisessä. Heidät voidaan tuomita nyt usean vuoden vankeusrangaistuksiin ja liiketoimintakieltoihin.

-Luomualalla ei ole tilaa epärehellisille toimijoille, sanoi IFOAM EU-ryhmän puheenjohtaja Christophes Stopes. Nämä rikolliset ovat polkeneet monien tuhansien rehellisten luomuviljelijöiden ja luomuyrittäjien hyvää työtä Euroopassa. Luomutoimijat työskentelevät korkeiden laatuvaatimusten mukaisesti varmistaakseen luomuketjun aukottomuuden pellolta pöytään. Kokonaisuutena luomuala tuottaa kestävästi hyviä ja terveellisiä elintarvikkeita sekä puhtaan ja turvallisen ympäristön.

Lisää läpinäkyvyyttä luomuvalvontaan
EU:n äskettäinen säädös (Toimeenpanosäädös 426/2011 toukokuulta 2011) velvoittaa jäsenmaat lisäämään luomuvalvonnan läpinäkyvyyttä.  Luomuvalvontaan kuuluvista yrityksistä ja niiden luomuhyväksynnän saaneista tuotteista tulee  julkaista ajantasaisia luetteloita. Luomutoimijoiden ja hyväksyttyjen luomutuotteiden rekisterien tulee olla valmiina vuoden 2013 alussa.

Esimerkiksi Saksassa luonnonmukaisiksi hyväksytyt yritykset tuotteineen löytyvät yhteisestä rekisteristä bioC jo lähes kaikki. Sivustolta voidaan helposti tarkistaa yrityksen ja sen tuotteiden luomuhyväksynnät. Tähän euroopanlaajuiseksi tarkoitettuun rekisteriin on liittymässä luomuvalvontaelimiä eri Euroopan maista. Rekisteri ilmestyy lähiaikoina myös englanninkielisenä.

IFOAMn tiedote

www.bioC.info

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta