Superbakteerit levinneet luonnonvaraisiin eläimiin

Pelättyjä ja lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on löydetty ensimmäisen kerran villieläimistä Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan on lähes mahdotonta selvittää, miten villieläimet ovat bakteerin saaneet.

MRSA- sairaalabakteeria myös villieläimissä
Iowan yiopiston tutkijat ottivat bakteerinäytteet 114 villieläimeltä, jotka oli tuotu erääseen Iowa Cityn kaupungin eläinhoitolaan. He etsivät eläimistä Staphylococcus aureus -bakteeria, jonka metisilliinille vastustuskykyiset kannat tunnetaan MRSA-sairaalabakteerina.

He löysivät bakteerin 6,1 prosentilta eläimistä, mutta suurimmalla osalla bakteeri reagoi metisilliiniin.

Sen sijaan kahdella pumpulihäntäkaniinilla ja yhdellä keltajalkaviklolla oli bakteerin metisilliinille vastustuskykyinen muunnos. Vaikka määrä voi tuntua pieneltä, MRSA:n osuus aineistosta oli suurempi kuin MRSA:n esiintyvyys amerikkalaisessa väestössä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun MRSA löydetään luonnonvaraisista eläimistä.

Vastustuskykyä jopa vankomysiinille

Eräältä kyyhkyltä löydettiin lisäksi bakteerimuunnos, joka reagoi metisilliiniin, mutta oli vastustuskykyinen vankomysiinille. Tämä oli huolestuttava löydös, sillä vankomysiini on infektiolääkäreiden viimeinen oljenkorsi sen jälkeen, kun bakteeri on kehittänyt vastustuskyvyn kaikille muille antibiooteille.

Vaikka MRSA yhdistetään lähinnä sairaalainfektioihin, tutkijat ovat tienneet pitkään, että ihmiset voivat saada tartunnan myös sairaaloiden ulkopuolelta, joskaan ei tiedetä mistä.

Tutkimus osoittaa, että eläimet voivat olla bakteerin kantajia, mutta on epätodennäköistä, että tartunnat eläimistä ihmisiin muodostaisivat suuren tartuntariskin. Sen sijaan eläimet ja ihmiset, jotka saavat MRSA:n sairaalan ulkopuolella, voivat saada bakteerin samasta lähteestä.

Tutkimus julkaistiin  Journal of Wildlife Diseases -tiedelehdessä.

Lähde

Teksti: Jukka Rajala

 

Tulosta