Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana oli myös ammattikeittiösarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lisää luomua ammattikeittiöihin –Luomupäivän yhteydessä.

Maitorahka vuoden luomutuote
– Juustoportin maitorahka on ensimmäinen laajan levikin luomu maitorahka tuote. Raati pitää tärkeänä sitä, että luomutuotevalikoimia kasvatetaan ulottumaan kaikkiin tuotteisiin. Rahkan maku oli myös erityisen hyvä: sopivan hapokas ja niin pehmeä, että se on herkku vain marjojen kanssa – myös ilman sokeria.

– Juustoportti on perheyritys, joka tuottaa maitotuotteita Juvan Luomu Oy:n maidosta. Luomu Maitorahka on perinteisellä valmistusmenetelmällä valmistettu maukas, täysin lisäaineeton maitorahka. Luomu maitorahkaa voi käyttää monipuolisesti leivontaan, jälkiruokana ja välipalana. Rahka on rasvaton ja siinä on jopa 10 prosenttia valkuaista, kertoo Timo Keski-Kasari Juustoportilta.

Kunniamaininta Herkkumaksamakkaralle
Kunniamaininnan saanut Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara on myös esimerkki suomalaisesta pk-yrityksen tuotteesta, jonka raaka-aineet ovat suomalaisia.

– Hyvä, voimakas maku, totesivat raatilaiset kuin yhdestä suusta maksamakkaraa maistaessaan.

Luomuliiton Vuoden luomutuote –kilpailulla halutaan tuoda esiin suomalaisia luomu-uutuuksia, joiden maku ja rakenne ansaitsee kiitosta ja joka tuo myös jotakin uutta mielenkiintoista markkinoille.

Ammattikeittiösarja uutuus
Ammattikeittiösarjan voittanut Munax-luomumunamassa valmistetaan patentoidulla ranskalaisella laitteistolla, joita ei ole muualla Pohjois-Euroopassa vielä käytössä.

Munamassa pystytään pastöroimaan totuttua korkeammassa lämpötilassa ja näin saadaan kokonaispastörointiaikaa lyhennettyä.

– Tuote säilyy pidempään ilman säilöntäaineita ja sen toiminnalliset ominaisuudet, kuten vaahtoutuvuus ja koaguloituminen, säilyvät paremmin. Uuden prosessin ansiosta oli mahdollista tuoda lisäaineeton luomumunamassa suurkeittiöiden käyttöön, kertoo Heikki Harismaa Munax Oy:stä, jonka kaikki omistajat ovat munantuottajia ja myös työskentelevät yrityksessä. Se on perustettu vuonna 2003 ja sen omistavat Torikan, Majanderin ja Vennon perheet.

– Luomuaamiaiset ovat suosittuja ravintoloissa. Markkinoiden ensimmäinen luomumunamassa helpottaa ammattikeittiöiden työtä, toteaa raati.

Vuoden Luomutuote –raadissa olivat mukana maataloustuottaja Jukka Lassila, elintarvikealan konsultti Jaana Elo, keittiömestari Kim Palhus sekä Pro Luomu ry:n puheenjohtaja ja SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

www.luomuliitto.fi

Juustoportin Luomu Maitorahka

Pajuniemen Herkkumaksamakkara

Munax

Tulosta